Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
11.07.2007 18:39 - За задължителното гласуване (breathe)
Автор: dobro Категория: Други   
Прочетен: 1589 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.07.2007 21:31


       Не съм пропуснал избори от 18 годишната си възраст до сега. Винаги съм знаел, че е важно да отида и да пусна бюлетината, за да не допусна други да решават вместо мен кой ще ми управлява държавицата. Ориентирам се доста добре в посланията, идеите и целите на политическите партии, така че знам за кого и защо гласувам. Знам също така за кого никога не бих гласувал на демократични избори. Сигурен съм, че по същия начин са и повечето българи - все пак всеки нормален човек има поне елементарно отношение към организацията на държавата и обществото, към начина на живот, към стиловете на работа, към ценностите, културата, историята. Ако тези схващания са на лице, вече е лесно да се разберем къде се намираме в политическото пространство като ценностна система - в лявото или в дясното. Или може би някъде между двете – в центъра. От там нататък остава само да преценим коя партия от съответния спектър ни е "по-симпатична".
    Вярвам, че е неморално и нахално да се оплаквам постоянно от всичко и от всички, а в същото време дори да не си направя труда да отида и за 10 минути да си пусна гласеца. Някак си несериозно звучи хем нон-стоп да мрънкам, хем да не си мръдна пръста. Освен това, след като веднъж съм гласувал за дадена политическа партия, бих могъл (както и целия български народ, между впрочем) да поискам обяснение защо предизборните обещания не се изпълняват.
    Освен това е редно да осъзнаем, че от нас зависи бъдещето на страната, а най-малкото нещо, което можем да направим за да подобрим ситуацията, е да гласуваме. Не бива да оставаме безучастни наблюдатели на онова, което се случва с нас, с града ни, със страната и с Европата - трябва да имаме мнение и отношение.

    Но въпреки, че всеки знае това, избирателната активност е изключително слаба. В този ред на мисли, наскоро бушуваха бурни страсти около въпроса да е или да не е, аджеба, задължително гласуването на предстоящите местни избори. Аргументите против идеята надделяха, както и чичковците и лелките в парламента, въоръжени с чужди карти.
    Добре, ниска е активността, но пък до голяма степен това се дължи на огромното разочарование, отчаяние и негодувание, което се шири сред целия народ. От една страна е разбираемо, но от друга, както вече написах, не е.
    Дали задължителното гласуване щеше да вмени на хората важността на самия акт на гласоподаване, или щеше да сложи на плещите им още едно неприятно задължение? Мисля си за второто. Че да не сме по-скапани от французите, дето направиха 85% активност на президентските? Да не би някой да ги е задължил да го направят? Не, изборът е техен, решението е в собствените им ръце. От тях зависи всичко, и те го знаят. По същия начин решението е в нашите ръце, и ние решаваме какво ще се случва.
    Възможно най-недемократичното нещо би било да бъдем принудени да гласуваме. Наше право е да не го направим, и никой не може да ни задължи. Пак казвам, аз гласувам на всички избори, но когато някой ми каже „Абе за кого да гласувам, всичките са едни и същи! Окрадоха ни и кътниците, а сега ни свалят кожите!”, не бих му казал, че е неморален.
Безумие е, и само би вбесило още повече и без това изнервения до крайност и обезверен народ.


Тук очакваме вашите коментари за задължителното гласуване! За да коментираме заедно, нека го правим тук, а не при отделните глави!

          Ето мненията на другите глави:

veras - тук!
locke -тук!
pakostinka (гост- глава) - тук!

          Очакваме ви!



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobro
Категория: Други
Прочетен: 96818
Постинги: 21
Коментари: 78
Гласове: 412
Архив