Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
13.07.2007 10:18 - Петък 13 - ден фатален! (глава 1)
Автор: dobro Категория: Други   
Прочетен: 7017 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 13.07.2007 10:43


Параскевидекатриафобия - от гр. - paraskevi (петък) dekatria (тринадесет) phobia (страх).

В скандинавската митология, Петък се счита за щастлив ден. Тогава е била почитана Богинята на морето, семейството и плодородието Фрига. С разпространението на християнството и с налагането на единобожието, Фрига е нарочена за вещица, а денят петък от свещен, бива обявен за дяволски.

Вярва се, че в петък е разпнат на Иисус Христос. Освен това в петък, според християнската религия, са се случили още редица ужасни неща:
- Огромното наводнение, от което Ной е спасил себе си и по една двойка от всички земни твари, с помощта на построения от него кораб;
- Каин убива брат си Авел;
- Храмът на Цар Соломон бива разрушен;
- Ева дава на Адам да вкуси от забранения плод;

В нордическите легенди съществува един интересен мит. Дванадесет били боговете, събрани във Валхала на празнично пиршество. Неканен дошъл Богът на разрушението Локи. С лукавство и измама, той подлъгал Бога на зимата Ход (той бил сляп) и го накарал да убие собствения си брат - Богът Балдир, обичаният от всички втори син на най-висшия Бог Один и съпруг на Фрига. От тогава тръгва и поверието, че ако на вечеря присъстват тринадесет човека, това е знак за неизбежно нещастие.

Това поверие, между впрочем, заляга по-късно в християнската религия. Някой считат, че идеята за Тайната вечеря е взаимствана от митичното пиршество на нордическите богове. На нея са присъствали точно тринадесет човека - Христос и дванадесетте апостоли, един от които по-късно предава и обрича на смърт Учителя. Не случайно Юда е наричан "тринадесетия присъстващ".

Нещо любопитно за числото 13. Едно проучване показва, че имената на някои от най-известните серийни убийци, са съставени от тринадесет букви. Такива са имената на Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Чарлз Менсън (Charles Manson), Джефри Дамър (Jeffrey Dahmer), Теодор "Тед" Бънди (Theodore Bundy) и др.

Обединяването на денят петък и числото 13 и създаването на суеверието за фаталността на Петък 13-ти, става на 13 октомври 1307 г. Тогава, водени от своята алчност, Папа Клемент V и френският Крал Филип VI арестуват и по-късно екзекутират предводителя на тамплиерите Жак де Молей, както и няколкостотин човека от неговите редици. Те се надяват, че по този начин ще се доберат до легендарните несметни богатства на рицарите Тамплиери, което така и не се случва.

Aко вярвате във фаталността на Петък 13, бъдете нащрек, като най-добре е днес да си останете вкъщи. И за да разведрим атмосферата, ето някои практически съвети за безопасност, които биха ви предпазили от проклятието на зловещия ден. :)

1. Ако днес видите черна котка, минете вие първи нейния път, независимо колко тичане ще ви коства това!

2. Ако горкото коте все пак ви изпревари, завъртете се около оста си три пъти, плюйте през рамо, ощипете се по ухото, клекнете три пъти, отскубнете един косъм от главата си, отправете поглед нагоре, докато не видите първо гълъб, след това три отворени прозореца. Накрая се прекръстете и кажете "Отче наш..."

3. Бъдете внимателни с огледалата около вас! В обикновените дни, едно счупено огледало ви гарантира любовно нещастие в дългосрочен план. Не смея да си представя какво би ви предвещало това днес!

4. Внимавайте да не се подхлъзнете, спънете или блъснете в нещо - перваз, врата, човек, кола, уличен стълб, стъклена витрина, или каквото и да е друго!

5. Заредете се със сол и чат-пат хвърляйте по една щипка през рамото си! Не забравяйте, че днес трите скилидки чесън в джоба ви са задължителни!

6. Избягвайте минаването под каквито и да било стълби! Ако все пак ви се наложи да го направите, повторете действията от т. 2, като накрая се прекръстите и кажете "Отче наш..."

7. За нищо на света не гледате хората в очите! Не говорете с непознати!!

8. В магазина обръщайте внимание на стоките! Ако срокът на годност е тринадесет дни от датата на производство или ако бар-кодът им съдържа числото 13, по-добре купете нещо друго!

9. Ако живеете на тринадесетия етаж, по възможност намерете някой познат, у когото да пренощувате.

10. По никакъв повод не минавайте под балкони и тераси, особено такива със саксии по тях!

11. Внимавайте при боравене с домакински уреди, ножове, ножици, игли, чукове и т.н.

12. За нищо на света не пускайте телевизора си на 13-ти канал и не отгръщайте вестник или книга на 13-та сраница!

13. В 12.59 се прекръстете и кажете "Отче наш..."

Това е, успех на всички! Лично аз освен, че нямам притеснения от днешния ден, бих казал, че дори ми носи късмет! Имам достатъчно примери и около себе си, потвърждаващи теорията ми за щастливото предзнаменование, което носи Петък 13-ти. Познавам хора, на които всичко им върви по мед и масло в този ден, както и такива, които са родени на Фаталния ден. Почти всеки от тях например е взимал изпит с 6 в този ден, което се е случвало и на мен. :)


Тук очакваме вашите коментари! За да коментираме заедно, нека го правим тук, а не при отделните глави!

     Ето мненията и на другите глави:

глава 2 - тук!
глава 3 - тук!


     Очакваме ви!



Тагове:   ден,   петък,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. venercheto - егати глупостите :)
17.07.2007 20:46


само да кажа, де...:) вярвайте в Петък 13, и ше ви се случат ужасни или поне неприятни неща. не чакайте нищо лошо в тоя ден, и то няма и да ви сполети.

за истинноста на гореспоменатото се подписвам собственоръчно,
Венера :)))))))))))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobro
Категория: Други
Прочетен: 96815
Постинги: 21
Коментари: 78
Гласове: 412
Архив