Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
11.07.2007 10:12 - Ламята Стефка и задължителното гласуване
Автор: dobro Категория: Други   
Прочетен: 9064 Коментари: 42 Гласове:
0

Последна промяна: 11.07.2007 19:55


     Тук очакваме вашите коментари за задължителното гласуване! За да коментираме заедно, нека го правим тук, а не при отделните глави!

     Ето мненията на отделните глави

veras - тук!
locke - тук!
breathe - тук!
pakostinka (гост- глава) - тук!

     Добрата ламя Ви препоръчва да хвърлите око и на този пост, както и на този и този!

     Очакваме ви!

     Не е страшно, не хапя :)




Гласувай:
0



1. pinokio - малей къф сам тъп
11.07.2007 12:24
мисуих си че требе да гуасувами задължително за фсички змейове, лами и гдруги зимнуводни.Пудркепям,тетака кату гладуват фсички нема да моат разни групички да си фкарвът ората докато другите лапът муи и са праат на разчаровани
цитирай
2. locke - Пинокио,
11.07.2007 12:29
то ни пречи да си гласуваш доброволно за добрата ламя Стефка :))))
Иначе, доколкото дешифрирах, ме подкрепяш за задължителното гласуване! Благодаря :))
Знаех си, че ти всъщност си истинско момче, направо пич :))
цитирай
3. pakostinka - Аз, като една гост-глава
11.07.2007 12:41
ще си позволя да не се съглася с една от главите на Стефка, а именно тази на Locke, защото:

1. Единственият начин да оцениш едно право като такова е свободата да го прилагаш или не.

2. Смятам, че трябва да се работи за стимулиране избирателната активност на хората, особено на младите, така че те да бъдат убедени колко важно да се гласува, защото един ден и те ще станат родители и ще възпитават, а социално отговорната позиция се изгражда, не се насажда. Ако ме задължат да гласувам, ще се възпротивя както споменах и повярвай ми - няма да забравя, че някой някъде ме е задължил и ограничил и ще възпитам и децата си така, защото се смятам за обществено ангажиран човек.

3. Смятам, че пасивността сега, отчасти е продиктувана от онази липса на свобода при гласуване, която е била налична 45 години и това с гласуването, апатията и скептицизма си е доказателството за това как свободата се превръща в слободия, а на моменти и в анархично отношение спрямо нещата.

4. Не смятам, че задължителното гласуване, регламентирано с даден закон е необходимо. Знам, че е важно всеки един да се чувства задължен да гласува, защото е УБЕДЕН в това.

5. Знам, че не си прав казвайки " Затова трябва да се гласува. Да ни задължат със закон да го правим е малко грубо, но може би полезно. Не нарушава правото на избор. Не и самото право...", защото формално не нарушава правото, но само формално...реално те ограничава и принуждава, което реално го прехвърля в друга колконка и графа.

6.Убедена съм, че когато не гласувам не преотстъпвам правото си да гласувам, а се опитвам да протестирам, което не означава, че е правилна позиция, но означава, че участието ми в политическия живот е ограничено дотолкова, че това е единственият начин да покажа негодуванието си или факта, че за мен няма достатъчно добра алтернатива на това, което не харесвам.

7. Понятието "Системно" е изключително субективно и неприложимо в този случай, защото - ако аз не гласувам 2 поредни пъти, защото единият път съм била в чужбина, а вторият съм била на сватба на найдобрия си приятел, това означава ли че трябва да плащам или че съм обществено безотговорна? Не, това означава, че съм отговорна спрямо себе си и приятелите си и че гласуването не ми е приоритет поне на този етап, освен това какво ще следва - процеси, обжалвания, процедури и накрая ще тегля една майна на системата и страната и ще съм поредния "изнесъл" се мозък.

8. А за това, че по този начин "ще можем да даваме ясен знак на политиците кога са встрани от народа" също не съ съгласна с теб, защото ние и сега го даваме, но какво от това и на кого му пука...ако има закон и санкции разликата ще е само в това, че на политиците ще продължи да не им пука, а гласоподавателите непожелали да дадат гласа си, ще стават икономически по-нестабилни.

Поздрави от устатата гост глава :)))
цитирай
4. locke - Хммм,
11.07.2007 13:03
правото да избираш свободно и правото да упражняваш това право са различни! Никой не може да ме убеди в противното. Причините за пасивността и ниската активност не са от значение. Важно е единствено, че реално повишение на тази активност може да се получи посредством задължително гласуване. По никой друг начин няма да видим вече над 40% активност.
Ако е задължително гласуването, след време ще се превърне във вътрешно, а не наложено задължение.
И да, преотстъпваш правото си, защото оставяш нечий друг глас да тежи. Гласувай с празна бюлетина, с невалидна или по всеки друг анулиращ начин. Но като не гласуваш, не протестираш, а се криеш от дъжда или си за гъби. И ако на едни избори има 70% невалидни бюлетини, това е ясен знак, с който трябва да се съобразят.
Ако не гласуваш на три поредни избора - определено си обществено неангажирана, каквито и причини да ми изтъкнеш...
цитирай
5. pakostinka - ок, съгласна съм, че причините са различни и не са важни в случая, но...
11.07.2007 13:13
кажи ми каква е гаранцията, че гласувайки с празна или с невалидна бюлетина, някой ще се съобрази с това? Никой никого не задължава...
А съм против задължението, защото ще дам за пример една Швейцария, в която в началото когато са се провеждали референдуми са гласували под 10%, а сега гласуват над 85% и това е без санкции и задължения, така че може и по другия начин и след като може, защо да го правим с тоягата?
И да, сигурно си прав, че ако не гласувам съм неангажирана, ама чия функция е да ме ангажират? Не е ли обществена такава и защо ще ме ангажират задължавайки ме? Не е ли целта наистина да съм в нещата, а не само привидно?
цитирай
6. locke - Ти усети ли,
11.07.2007 13:22
че предлагаш друга форма на управление :) Ако законите се приемат с референдум, и обществото само си избира дневния ред, ще си ангажирана, и аз също. Проблемът е, че в момента от върха на стълбата (Смирненски) нищо не се вижда и няма връзка граждани - управленци. Със закон за задължителното гласуване тази стълба ще се заклати. А нищо не пречи след 20 години когато придобием вътрешно убеждение за гласуване, законът да бъде отменен.
Не би казала, че в момента има партия, която работи за народа и в топла връзка с него, нали?
цитирай
7. pakostinka - О да,
11.07.2007 13:59
не само усетих ами и знам какво говоря, но самият факт, че предлагам нова форма на управление означава, че съществуващата към момента и предлаганата от съвременните политици е неадекватна. Ако има такъв закон, връзката ще бъде тотално разрушена и не знам кога ще се възстанови, а това, че в момента няма партия не означава, че задължителното гласуване ще реши проблема и от Тамбукту ще се появят лидери, които да поддържат връзка с електората.
цитирай
8. locke - Е, аз пък мисля,
11.07.2007 14:08
че закон за задължителното гласуване ще накара партиите да мислят повече какво вършат. Защото сега не им пука дали ще гласуваш или не, знаят, че техните членове под строй ще идат и ще ги вкарат пак на хубавите местенца. А ако знаят, че ти ще гласуваш, но не знаят за кого, няма ли да се изприщят. Само пример - БСП и ДПС имат по 22% на последните избори. При задължително гласуване ще имат ли над 7%? Няма ли да се поизпотят яко и да работят така, че да бъдат харесани не само от чиновниците и червените бабички (Доган не знам кой друг освен гласувалите вече за него би го харесал)?
цитирай
9. redhead - "Демократична и Правова държава"?????
11.07.2007 14:44
Хм, извинете, но вие сигурни ли сте, че живеем в една и съща България. Защото, последното нещо, което може да се каже за България, в която аз живея, е че е демократична и правова!
И как предлагате, да се възпита у младите хора, на по 18 -25год. чувство за морален дълг да гласуват?Не съм съгласна, че точно те са обременени от задължителното гласуване през 45-те години социализъм, тъй като точно те, а и дори ние, малко по-големите сме израснали точно по времето на 17-те години демокрация.
И не на последно място, защо цигани и турци биват карани под строй до избирателните урни, без дори да знаят, за кого гласуват, а ние - възползвалите се от "демократичното" си право да не гласуваме- в същото време "ривем", след това, че не ни харества победителя на поредните избори.
Не смятам, че оправдания подобни на приведените като пример: "пътуване в чужбина; сватбата на най-добрия ми приятел", за особен белег на демократичен дух, а още по-малко за пример на вътрешно чувство за дълг.
Като обобщение, аз също не съм съгласна по принцип да ми се вменяват задължение, но иначе не виждам как ще се извадят хората от апатията, която ги е налегнала в последните години.
Най-малкото, защото ако знаеш, че така и така ще трябва да отидеш да гласуваш, ще се заслушаш повече в предизборните платформи и след това наистина ще имаш право да потърсиш сметка на тези, които си избрал.
Поздрави
цитирай
10. pakostinka - Убеждаването е процес...
11.07.2007 14:55
и поредица от действия, които формират определен поведенчески модел, а за това, че младите не гласуват не са виновни само политиците, но и всичките онези родители, които казват "майната му" на всичко и не отиват да гласуват, а младите мултиплицират поведението и тяхната роля е същата... и да - не са обременени, защото не са живяли в тези времена, но знам каква е била позицията на моите родители, знам как са ме възпитали, видяла съм примера им и виждам каква е моето мнение сега, така че...това е поредното нещо, за което не са виновни младите хора, но политици и не само те си мият ръцете с тях и с ромите и с турците...
И ако всички ние сме толкова отговорни за колкото претендираме, защо тогава някой трябва да ни каже че ТРЯБВА да гласуваме и го приемаме като нещо нормално?
Защото не за всичко са ни виновни и отговорни политиците и не всички решения са свързани с ограниченията, понякога е достатъчно да помислиш за себе си, за собствената си филийка и да промениш и УБЕДИШ близките си, че от тях зависи и да формираш усещането за морален дълг, защото има разлика между регламентирано със закон задължение и морално такова, нали?
цитирай
11. dobro - redhead,
11.07.2007 15:01
Приемам, че подкрепяш идеята конюктурно да се въведе временно закон за задължителното гласуване!
цитирай
12. locke - И е така, и не е...
11.07.2007 15:06
От 6 години насам избираме (тези, които гласуваме) между голямото и по-голямото зло. И сме отвратени. Щом не гласувах на президентските избори, значи нещата са супер зле. Но някой трябва да реши кое зло да изберем. И дори да е по задължение и с отвращение, трябва да гласуваме. Иначе ще печелят изборите партии, събрали 5 % от общия брой на гласоподавателите...
цитирай
13. pakostinka - Хах падна ми :)))
11.07.2007 15:38
Locke, ето защо не трябва да е задължително, за да ти остане правото когато си наистина отвратен и се гнусиш от кандидатите да можеш да направиш свободен избор, а именно - да не гласуваш, защото те е днус и защото за теб няма по-малко зло :)))
цитирай
14. redhead - Добро
11.07.2007 16:03
Не твърдя, че на 100% заставам зад идеята, но ако няма друг начин,то по - скоро да. Защото ако успеем да убедим родители или семейство да го направят, дали ще успеем с комшийката или колегата. И какво, ако понеже ние не желаем да гласуваме на определеини избори и не си дадем този труд със убеждаването...
Мисълта ми е, че наистина трябва да се промени поведенческия модел спрямо упражняването на глас, но според мен това трябва да стане още в ранна възраст и там да дойдат на помощ всички, родители, учители и т.н. институции, само че това звучи като утопия на мен самата, а камо ли на други.
Ако някога това стане и наистина успеем да изградим чувство за морално задължение у младите, няма да има нужда от задължително гласуване.
цитирай
15. leif - Абе какви са тези глупости за налагане на нови задължения
11.07.2007 16:19
Ако искат да ни накарат да гласуваме,не е това начина-да покажат че го заслужават.Какъв ще е смисъла от всички да гласуват-да пускат празни бюлетини ли? Или да се гушат повече "наши хора"покрай изборните урни..Повече гласуващи-повече разходи за държавата.Скоро да сте видели безкористен закон?-Аз не съм
цитирай
16. locke - pakostinka
11.07.2007 16:49
Пак повтарям - наказателният вот, ако си крайно отвратена, е да пуснеш празна или невалидна бюлетина. Винаги има по-малко зло. Ако Сидеров и Първанов бяха на кантар за втория тур, дали нямаше да си надвия гнуста? Обаче не винаги има втори тур - последните евроизбори например. Ако бяха за парламент, Доган щеше да спечели...
Винаги има по-малко зло!!!
цитирай
17. locke - redhead
11.07.2007 16:51
Доколкото те разбрах, трябва едно поколение време, за да изградим избирателна култура и навици! И дотогава - 15 години закон...
цитирай
18. locke - leif
11.07.2007 16:54
Колко от сегашните казионни партии имат полза да идеш да гласуваш? Май никоя! Даже и великите сини отломки няма да спечелят от задължителен вот...
От такъв вот ще имат полза Бойко и отчасти Атака, но те не са на власт и не могат да прокарат нужния закон. А дойдат ли на власт, ще станат казионни и цикълът се затваря...
цитирай
19. marianami - Твърдо против
11.07.2007 17:05
За мен задължителното гласуване е стъпка назад що се отнася до свободата и правото на личен избор. Защо доброволно да си скъсяваме веригата, с която сме вързани към стадото (бих казала общество, но имам някои предубеждения) и която и без това е къса? Далеч по-добре, макар и по-трудно, е да се положат усилия в посока електронното и дистанционно гласуване (киоски, интернет, телефони), което със сигурност ще увеличи избирателната активност и то, забележете, сред младата и образована част на населението.
цитирай
20. leif - locke -всички имат интерес
11.07.2007 17:15
Аиде на не започвам да разправям какво съм виждал по урните след изборите.Всичко е един цирк-а печалбите са големи-финансовите де.На тях ги е повече страх да признаят че губят електорат и затова мислят този закон-защото стават вече за смях.Как също ще се фалшифицират гласове,ако няма избиратели?И защо ако не съм в града,трябва да си провалям почивката или бизнеса-за да пусна празна бюлетина ли? Ами това е просто глупаво.Къде остава "демократичния избор"(не че някога го е имало).Защо на преден план се изкарват такива закони-за отклоняване на вниманието от важните неща.За разделяне на мнението на хората-разделяй и владей.
цитирай
21. locke - marianami
11.07.2007 17:24
Дистанционното гласуване е предпоставка за огромно пазаруване на гласове. Дано на някой не му щукне да го въведе 'за благото на народа'
цитирай
22. locke - leif
11.07.2007 17:27
Посмъртно не мога да бъда убеден, че БСП и ДПС биха се зарадвали на задължително гласуване.
А надявам се, прочел си правилно моя пост - наказуемо да бъде само неучастието в 3 от последните 5 проведени избори. Никой не те спира да липсваш 2 от 5 пъти...
цитирай
23. locke - И за финал...
11.07.2007 17:33
Ако ти не гласуваш и не гласуват още 100 човека в твоята секция, редовна практика е партиите от комисията да пуснат по 10 бюлетини за всяка за сметка на негласувалите. А ако гласуваш, дори да е с празна бюлетина, как ще го направят? Високо ценя последното окастряне на избирателните списъци от фантоми, най-вече за сметка на Доган.
цитирай
24. marianami - locke
11.07.2007 17:41
Какво те кара да мислиш, че дистанционното гласуване е по-благодатно за пазаруване на гласове в сравнение с урните? Хората, които са склонни да продават гласовете си, са в най-голяма част ромите и турците (при тях го има и етническия мотив).
От гледна точка на купуването на гласове няма никакво значение метода на гласуване.
И не забравяйте, че да гласуваш е ПРАВО, а не ЗАДЪЛЖЕНИЕ.
цитирай
25. leif - Е точно те ще го гласуват първи
11.07.2007 17:46
А най-много ще спечели БСП-то.Може да се обзаложим ако искаш.marianami изказа много добро мнение -за електронно гласуване.Защо трябва да правим стъпка назад към тоталитаризма с тези задължения.При Вера е подчертано-"правото"да си дадеш вота.Нищо против да се стимулират младите,но не е това начина.С принуда нищо не става.Постингите ги прочетох,но гледам и какви предложения плещят по новините...Да ги накараме да гласуват или да плащат глоби-това е начина и ние да се вредим на по-добри места-това е изводът ми от доводите им.Ако се приеме този закон,няма да е само при липса на 2 от 5 пъти.
цитирай
26. locke - marianami
11.07.2007 17:49
Не смесвай правото на избор и правото на глас. В Конституцията е дадено само правото на избор, не и това на глас.
А купуването - Хасан, като влезе в стаичката, не го знаеш какво ще направи и как ще те излъже... А ако му вземеш данните и гласуваш вместо него по Интернет, си сигурен какво е станало... Занимавам се с Интернет, знам колко по-лесно и удобно е да се фалшифицират нещата там... В някои от САЩ се гласува по пощата, но ние не сме с такава избирателна култура... не сме за дистанционно гласуване...
цитирай
27. locke - Проектозакона отпадна...
11.07.2007 17:51
...и ще бъде актуален чак след 2 години. Но БСП няма да е на печалба от него - именно тя го спря с подкрепата на ДПС. А за дистанционното гласуване - виж предния комент
цитирай
28. marianami - Locke
11.07.2007 18:08
Отклонявам се от темата, но електронното гласуване ми е болно място, тъй като преди време правих дипломна на подобна тема. Твърдението ти за фалшификацията при електронното гласуване е мит, ако не друго измамите в този случай се откриват и доказват много по-лесно.
Това е бъдещето.
Такъв проект беше стартиран и в България преди няколко години, но беше спрян именно, защото управляващите партии нямаха и все още нямат полза от повишаването на избирателната активност и привличането на младия контингент от населението.
Радвам се, че си поговорихме:)
цитирай
29. majkata - По принцип съм против
11.07.2007 18:13
задължителното гласуване защото ми навява спомен за СОЦ-а, но толкова ми е писнало от червените и доганови бездарници, че определено смятам, че лично аз за себе си бих могла да направя компромис с демократичните си принципи и да кажа ДА на задължителното гласуване- още повече, че самата аз гласувам в 80 % от случаите (признавам, че последните президентски избори пропуснах- нямаше го моя кандидат).
цитирай
30. sevda - хубав спор се заформи
11.07.2007 18:38
явно с locke сме от една "партия" :-) - подкрепям повечето от тезите му. По отношение на санкциите - доколкото знам предложени са били два варианта, взети от белгийското законодателство - единият от които не визира налагането на глоба, а заличаване от избирателните списъци за срок от 10 години и загуба на право човек да бъде издиган като кандидат за публични изборни длъжности. Това наказание се прилага в случай, че в продължение на 15 години 4 пъти не си упражнил правото си на глас. Така че - при извънредни ситуации като сватби и почивки, ако наистина са ограничени до 1-2 пъти, спокойно могат да минат в графата "извинени отсъствия" - това в кръга на шегата.
Съгласна съм с locke и за това, че партиите ще бъдат много по-мотивирани да се напъват, за да спечелят доверието на хората, ако знаят, че до урните ще отидат едиколко си хиляди души повече, при това тъкмо от "по-трудните" и чепати избиратели. Иначе БСП(вече не толкова), но най-вече ДПС действително си щракат с пръсти, защото електората си наистина си го знаят под бройка. Доколко ще бъде голям успехът им зависи точно от това - какъв ще е процентът на избирателната активност. Не разбирам хората, които подаряват властта на партия като ДПС? Кого наказват като не гласуват - политиците ли или себе си като хора, чийто живот все пак минава в тази държава? Съгласна съм, че няма кой знае какъв особен избор, но нали не очаквате изведнъж от някъде си да се появят едни чисти и неоптнени политици. А и дали ще ги разпознаем? Просто трябва да приемем реалностите и може би да избираме онази политическа сила, в която ни се стори, че има най-висока концентрация на стойностни хора. Иначе мърша има навсякъде.
Подкрепям pakostinka за образователния ценз за кметове (макар че сега като приемат всяко село с над 100 души ще си избира пряко кмет - не знам дали няма да е проблемно, пък и едва ли пак ДПС ще го допусне - те не бъкат от висшисти, особено в пръснатите по баирите махали);
към marianami - електронното гласуване е много приятна идея, но пък не мога да преценя дали е приложима действително в нашите условия и дали ще има нужните защити
цитирай
31. locke - marianami
11.07.2007 18:50
В момента без никакви проблеми оперирам с банковите сметки на цялото ми семейство онлайн. Електронното гласуване не е по-добре защитено и бих могъл спокойно да привикам 20 роми, да им изкарам сертификати и да си гласувам после редовно с тях. Даже не е нужно да ги викам в деня на изборите...
А за ценза, нищо че е друг въпрос, но наистина в махалите ще е проблем високото образование, особено в селата, които са със средна възраст 60 години...
цитирай
32. marianami - locke
11.07.2007 21:55
Сигурността на електронното гласуване е съвсем друга тема, която може да обсъждаме на дълго и широко, но едно е сигурно, а именно че то отдавна се прилага в много държави и опитът показва, че работи. Според теб онлайн банкирането не е сигурно, но ти, семейството ти и милиони хора още го използват.
цитирай
33. marianami - Нелепо е
11.07.2007 22:00
да се мисли, че задължителното гласуване ще сложи ред в политиката ни и ще оправи състоянието на държавата ни. По тази логика да сложим глоби и наказания на всички хора над 30-те, които не са създали деца, или на онези, които предпочитат семейното съжителство пред брака. Нали е за доброто на милата България и прираста. Айде да уважаваме повече личността и правото на избор - да участвам или не в политическия живот на страната. Не искам никой да ме предпазва от преотстъпването на решение. Ако оставя Пешо от съседния вход да поръча вечерята, значи или не съм гладна, или ми е все едно какво ще ям.
П.С. Помните ли по Татово време, когато се гласуваше под строй, макар да имаше само една бюлетина;)
цитирай
34. locke - marianami
11.07.2007 22:32
Правиш неправилна съпоставка. Освен това има глоби за несемейните, макар че са в обратната посока - под формата на данъчни облекчения за семейните! Пак казвам - бъркаш право на глас и право на избор. И в данъчния живот на страната не ти се участва, но си плащат данъците, нали, въпреки че си задължена и ти е отнето 'правото на избор' дали да плащаш!
А електронното гласуване е приложимо в страни с висока електорална култура и жестоки санкции за покупка на гласове, не и при нас!
цитирай
35. pakostinka - Аз искам да кажа, че тезата на къснопоявилата се глава
11.07.2007 22:44
ми допада излкючително много и мога само да добавя, че е нужна кауза, която да мобилизира хората да гласуват, а във Франция имаше такава, но най-вече имаше реална конкуренция между компетентни политици, а всичко това, което се говори за електронното гласуване е следствие или по-скоро инструмент за улесняване овластените граждани.

Севда, искам само да кажа, че по отношение на образователния ценз, може би не трябва да се мисли за това дали е лесно или трудно, защото това е също въпрос на държавна политика, но това определено е начин да се ограничи ДПС и други партии, които вкарват четвъртокласници в местните парламенти, което на мен вече ми идва повече.
Ама защо да мислят за политически лостове от този тип, като могат да резнат с балтията и да прецакат тъпия български народ, който е развил едно такова овчедушие, че чак се плаша?
цитирай
36. marianami - locke
11.07.2007 22:47
Аа, недей така - едно е облекчение, друго е глоба. Едно е да даваш по пет лева за бюлетина, друго е да взимаш по пет лева за негласуване(пример). Според мен прекалено много се кващаш за тези права (на глас , на избор). Гласът си е мой, ако искам ще го подам.
Относно данъците, мой ред е да кажа, че ти е некоректно сравнението. Това е цената да живееш в цивилизация, а не на самотен остров. Дали да подкрепиш някой или не в политическата му кариера, дали се смяташ за достатъчно грамотен и осведомен, за да участваш в политическите промени, дали искаш после някой да ти казва "Ти си ги избра тези", това вече всеки решава за себе си. Длъжна ли съм аз да съм в час с политическата обстановка в страната? Длъжна ли съм да знам кой кого е и за какво се бори? Не.

П.С. Щом електронното гласуване се прилага в тъмна Индия, където старците стигат до киоските със слонове, имам надежди, че и балканските субекти ще се научат.
цитирай
37. sevda - kum pakostinka
12.07.2007 01:07
въпросът пак опира до желаното по принцип и реално възможното. Струва ми се, че малко си противоречиш - хайде да ограничим влиянието на ДПС, а в същото време с негласуване им позволяваме да бъдат определяща политическа сила. Та нали, за да се приеме въпросният образователен ценз, трябва да е налице необходимото мнозинство от партии в парламента, които не са чак в такава зависимост от ДПС, че да могат да й се противопоставят (да не забравяме, че са и мандатоносители на “прекрасния” ни настоящ кабинет). С това не искам да кажа, че всички останали партии са невинни жертви и че трябва да ги жалим. Но си мисля, че в крайна сметка за това какво влияние ще има тази (а и всяка друга) партия зависи и от нас като избиратели. Не случайно едни веднъж са управляващи, друг път – опозиция и подминавани като едва ли не политически трупове. За всичките тези години прогресира единствено догановата партия. И честно казано не виждам друг начин да се противодейства на тяхното блоково гласуване, освен чрез също толкова активно българско гласуване. Тук не става въпрос за някакви анти-турски настроения, а за това представителството във властта да отразява пропорциите в обществото като цяло. Някои вече са го сметнали – при 7 или айде - 10 процента реална електорална тежест, ДПС се радва на над 30 процента представителство във властта. Май нещо не е както трябва, нали?! Дори погледнато от друг ъгъл – ДПС просто не разполага с хора, кадри, които да запълнят съответните властови позиции, завоювани чрез изборните резултати. На много места са принудени да се обръщат към българи, за да си изпълнят “квотата”. Пък позициите са такива, че малко хора отказват, а членството в ДПС приемат с радостта на гаранционна карта. И така избори след избори ДПС върви нагоре и има все по-големи основания да твърди, че не е етническа партия.
цитирай
38. pakostinka - Sevda,
12.07.2007 09:14
не си противореча, а по-скоро не съм описала добре нещата. В момента имаме няколко групи гласоподаватели - тези на БСП, тези на ДПС, тези които не гласуват и тези, които гласуват заради каузата, компетентността и политиката, която се предлага. Моето мнение е, че тези които са неутрални и негласуващи, много лесно могат да преминат в графа -"гласуващи за кауза и политика". То е като на пазара за плодове и зеланчуци - когато има само гнили такива ти си оставаш само с разходката и нищо не купуваш, просто защото нищо не отговаря на изискванията ти и търсенето. Нека не изкарваме хората, които не гласуват по-черни от дявола, не ги оправдавам, но ги разбирам.
Въвеждането на изискване за образование само ще помогне на политиците да стимулират избирателите / говорим за тези, които са в център и дясно и тук си права, че докато коалицията е такава едва ли ще се случи/, защото посланието което ще отправят ще звучи по следния начин "Уважаеми българи, за тези години направихме много грешки, които анализирахме и осъзнахме, че наистина сте ваажни, затова смятаме че трябва да ви управляват образовани хора, които са експерти в различни области. Да, в момента нямаме подготвени такива, но знаем, че трябва да работим за това и т.н."... ако някоя партия го направи и си позволи да бъде до толкова честна, дали няма да мобилизира хора в своя подкрепа?
През цялото време говоря за такава политика и за "меки" мерки, защото задължителното гласуване наистина е "твърда" такава и ми бърка в свободолюбивата и достатъчно омърсена от политическия ни елит душица. :)))
цитирай
39. potrebitelskoime - аз не гласувам...
12.07.2007 09:52
не се и оплаквам. бих гласувал, ако видя подходящия човек или партия, но не би...засега. преди имах партия и поддържах идеите й, докато се видя, че всички са еднакви и всичко е едно и също - в борбата за власт ценностите са просто PR: "Ето видете ли, ние вярваме в..., Ние ще се борим срещу..." Думи като "справедлвост", "вяра", "истина", "прозрачност" и т.н. се употребяват просто за усилване на посланията, които съответната институция излъчва и така да се печели доверието на хората.
Е, за това ли да гласувам - за купчина голи думи?
Не съм склонен да гласувам и на принципа: "всичките са маскари, та дай да гласувам за най-малкото зло". Нито пък бих гласувал СРЕЩУ или: "Нема значение за кой ще гласувам важното е партията Х да не спечели"
Ето каква е истината - който и да спечели дадени избори и с какъвто и резултат да направи това, рано или късно ще влезне във дълбоката бразда оставена от предшествениците му. После ще дойде друг, трети... И ефекта ще е един и същ.
Писна ми да гледам манипулативните реклами по телевизията: "Изрази гражданската си позиция; Упражни правото си на глас;" бла-бла приличат ми на призивите от рода "Бъди мъж".
Вярвайте ми, другари, не е това начина да подобрим положението си. Единственото което ще свърши работа в нашата объркана държавица, това е ГРАЖДАНСКИЯ КОНТРОЛ. Когато гражданите осъзнаят силата си да влияят върху управниците си, като им напомнят за обещаното и следят за изпълнението му, тогава има някакъв шанс нещата д а тръгнат към подобрение.
Трябва действие, дами и господа, не думи! Можем до утре да си пишем какво трябва да се направи и как трябва да се направи... АМИ НАПРАВЕТЕ ГО! Аз ако не желая да гласувам, това не означава, че съм безразличен към политическата обстановка в страната ни. Или пък, че не бих се включил н граждански инициативи, ако преценя, че имат някакъв смисъл. Думата е само една:
КОНТРОЛ
цитирай
40. potrebitelskoime - и тъй като не съм изразил позицията си
12.07.2007 10:14
относно задължителното гласуване, ще каже тук: ПРОТИВ
това не може да стане в една демократична държава, където хората все още могат сами да вземат решенията си.
цитирай
41. heimdallr - ясно е
12.07.2007 14:58
Трябва да се гласува задължително.
Да има една бюлетина, на която да пише "не съм съгласен".
И ако тази бюлетина преобладава да се правят нови избори с нови хора.
Ех мечти мечти...
Истината е, че няма демокрация, но по-тъжното е, че дори и да имаше повечето хора нямаше да забележат и нямаше да се възползват.
цитирай
42. dobro - преместено от dobro
13.07.2007 18:30
1. - 16:42 - Изборите - задължителни, с уседналост и минумум с основно образование!
Изборите трябва да бъдат задължителни за всички навършили пълнолетие, като право на това могат да имат само пебивавалите повече от 6 месеца в страната, плащащи данъците си в страната. Да не може да гласуват освен лишените от свобода и лицата без поне основно образование. Да не могат да гласуват и лицата с двойно гражданство - това никъде по света го няма!!!
Ведъж завинаги трябва да се спре с кебапчийниците и изборния ТУРизъм!
Може да се гласува като при спортния тотализатор -тогава няма да се хвърлят пари и на вятъра за комиисии и застъпници и прочие паразитен апарат!


От: xpblog
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobro
Категория: Други
Прочетен: 97174
Постинги: 21
Коментари: 78
Гласове: 412
Архив