Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
19.07.2007 14:13 - Странджа - без емоции и истерия!
Автор: dobro Категория: Други   
Прочетен: 2990 Коментари: 2 Гласове:
0



Като цяло относно природен парк Странджа съществува сериозно информационно затъмнение. Много малко хора знаят къде точно е този парк, колко точно е голям, какви редки животни и растения има там, защо е толкова важно да бъде защитен... И това е напълно нормално, защото паркът е една много голяма местност, която не е еднородна като природа. Има огромни площи, която нямат място в ПП Странджа - поля, ниви, запустели местности. Според директивите те не могат да се обработват, но в тях няма защитени и дори никакви видове. Малцина знаят това, защото никой не ги е посетил.

В доклада пред ЕС са описани видове, които вече не се срещат в Странджа, завишени са бройките на съществуващи видове с цел да се привлекат повече средства. Който го е свършил, е заложил един опасен капан. Защото след няколко години, като дойде ревизия от ЕС, няма да намери това, което е описано по тези земи, и ще ни обвини, че сме изтребили защитени видове.

Всеки може да снима странджанската зеленика в Граматиково и след това да ти покажа морския бряг и да те подведе, че тя расте едва ли не на брега. Но Граматиково е на около 60-70 км от морето. Всъщност на територията на природния парк има много резервати и защитени местности и те ще останат такива, дори статутът на парка да бъде окончателно отменен. Ще отпаднат от защита земи, които не можеше да се обработват, за да не се стресират редките видове змии и мравки, които може би живеят там, но едва ли някой е виждал. И местните селяни ще могат да си окосят ливадите без страх и да засеят на тях лозя и овошки...

Като стана дума за селяните - хората в този регион не са туземци и имат право на развитие и поминък, какъвто и да е той. Имат и право на собственост върху наследствените си земи. Да се приема закон, с който се защитават всички веднъж защитени площи, е грубо погазване на правата им. И е противоконституционно. Защото Конституцията повелява всяко съдебно решение да подлежи на обжалване. И определено не е редно да се прави закон, който позволява скрита национализация. Не, че такава не се провежда от десетина години. През годините на демокрация бяха създадени няколко природни парка, които дават отлична възможно за евтино изкупуване на интересни парцели. Странджа, Рилският манастир, поречието на Дунав... Питайте местното население да ви каже как ги натискат да си продадат земите на безценица. А после подходящото правителство сваля непробиваемия статут и хоп – курортна зона, купена за жълти стотинки.

Ако бъде свален статута на ПП Странджа, ще останат защитените местности по ‘Натура 2000’. Това са местата покрай реките, местата с популация на защитени видове, местата около Граматиково и Малко Търново. Устието на река Велека и без друго е защитена местност. А и никой не би искал да строи там. Най малко заради популацията на "странджански комар"!

Ето защо снемането на статута не е толкова ужасно, колкото звучи. И най-малкото, което трябва да се направи, е да се изключи еднокилометровата ивица край морето. За да не се превърне българското Черноморие в богат Север и беден Юг. И че държавата пази комарите, а гони гражданите си!!!

 

В заключение, в България има над 60 природни и биосферни резервата, без да броим защитените местности. Плюс няколко национални парка. На много места дивата природа и хората живеят заедно. Но не бива прелетните птици да пречат на вятърните генератори в Лудогорието. Нито странджанският комар – на морския туризъм. Все пак не говорим за унищожението на ‘Сребърна’!

 

(Locke & Blackroses)



Тагове:   Странджа,


Гласувай:
0



1. nio - Твърдо съм убеден, че това не е по...
21.07.2007 20:56
Твърдо съм убеден, че това не е последната битка.
Ние сме страна в която закони изопачават конституцията, а поднормативни актове, променят закона.
Освен това законите ни се променят от всеки новодокопал се до власта.

На мене ми е ясно, че сега наближават избори и протестите по-лесно постигат целта си.Насилието обаче ражда насилие и все някой ден собствениците ще се организират и ще протестират и блокират пътища.
Не съм привърженик на площадната демокрация.Мисля че въпросите трябва да се решават от подходящи и разумни хора, а не като племето на площада.Да ама сме Абсурдистан.

Интересно ми е и защо в "избрани" бяха всички "зелени" писания, а този интересен постинг, не е:-)
цитирай
2. blackroses - nio
24.07.2007 15:36
и на мен ми е интересно, защо....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobro
Категория: Други
Прочетен: 96813
Постинги: 21
Коментари: 78
Гласове: 412
Архив